S koncem leta 2020 se je tudi uradno končala podpora vtičniku Flash Player. Vtičnik je služil kot nekakšen predvajalnik spletnih iger in programov, spisanih v Adobejevemu programu Flash.
Več kot dve desetletji je skrbel za zanimive animacije, predvajanje multimedijskih vsebin in interaktivnost iger in nas s tem kratkočasil.

Flash Player je svojo pot začel na današnji dan pred 25 leti s pomočjo inženirjev podjetja Macromedia. Nekaterim malo starejšim računalničarjem je to ime dobro poznano, drugi pa skoraj sigurno poznajo podjetje Adobe, ki je leta 2005 Macromedio tudi kupilo. Razvoj se je stopnjeval, vtičnik je omogočal vedno bolj kompleksne animacije, dodali so podporo tudi predvajanju audia in videa. Z verzijo 10 je bilo omogočeno tudi strojno pospeševanje.

Vendar pa je, kljub močnemu razvoju in podpori, Flash Player-jevo usodo zakoličilo podjetje Apple, ko je leta 2010 umaknilo podporo za ta vtičnik na mobilnih napravah. Zmotila jih je poraba sistemskih resourcov, s tem pa tudi poraba baterije. Kasneje so se pridružili tudi Google, Mozilla in ostali. Kmalu pa je bilo jasno, da bo v ospredje hitro prišel resen tekmec – HTML 5.

HTML 5 se je pospešeno razvijal, da bi nadomestil Flash Player, vendar še do danes ni prišel na enako stopnjo razvitosti. Čeprav je HTML 5 precej bolj varčen s sistemskimi sredstvi, je še vseeno nekoliko omejen, kar se tiče prikazovanja animacij in vektorske grafike, vendar se tudi to počasi spreminja.

V bližnji prihodnosti smo torej omejeni z uporabnostjo HTML 5. Ker trenutno ni večje konkurence upam, da bo pritisk programerjev dovolj močen, da se bo HTML 5 še naprej pospešeno razvijal in nam kmalu omogočil primerljive rezultate.

Vtičniku Flash Player pa želim miren počitek na pokopališču starejše tehnologije. Vsekakor nam bo ostal v lepem spominu, saj smo z njim ustvarjali naš največji projekt – Moja Matematika.